Подмярка 6.1 Млад фермер се очаква да бъде отворена между 15 и 20 март

Подмярката 6.1 – Стартова помощ за млади земеделски производители, се очаква да бъде отворена между 15 и 20 март, съобщи Петя Куманова, главен директор в Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) на семинар по време на изложението АГРА 2018.

Тази подмярка е първата, за която фермерите ще кандидатстват изцяло по електронен път чрез системата ИСУН. Това е нещо ново в прилагането на Програмата за развитие на селските райони, отбеляза Куманова.

Тя отправи апел: всеки земеделски стопанин да си извади квалифициран електронен подпис, с който ще може да легализира всеки документ, необходим при подаването на проектите за подпомагане.
Кореспонденцията с Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) ще става единствено и само през електронния профил на земеделския стопанин. Специалистите от НССЗ не съветват фермерите да упълномощават други лица за извършването на тази комуникация от тяхно име. Образно казано, пропускането на един имейл може да коства хиляди евро субсидия.
В момента електронен подпис може да се получи срещу 36 лв. с ДДС с валидност три години. „Направете си електронен подпис, вземете тази флашка и тренирайте, защото предстои отварянето на мерки“, обърна се Куманова към участниците в семинара.
В отговор на коментари от млади фермери, че заети с реалното производство нямат възможност да стоят на компютрите, представителят на НССЗ обеща максимална подкрепа от регионалните служби.
За всички фермери има добри новини, свързани с кандидатстването за субсидии. Отминали са времената на инфарктните срокове за подаване на заявления.
Новият срок за приемането на проекти ще бъде 3 месеца – поне за мерките, които сега се обявяват. „Три месеца е много приличен срок за подготовка на проектното предложение и внасяне на проекта. До 3 седмици преди края на приема дирекцията за развитие на селските райони ще отговаря на всички въпроси за всичко неясно“, подчерта Куманова
руг важен съвет към фермерите е да не чакат крайната дата, последния момент за подаване на документите. Когато кандидатстването минава през изцяло  електронна система, претоварването, а понякога и техническите неблагополучия може да провалят цял проект.
Напрежението се засилва и от факта, че интересът към подмярка 6.1 се очаква да бъде много голям. Средствата от 22.5 млн. евро ще стигнат за около 900 проекта, а вероятно ще постъпят над 3000.
Източник: Fermer.bg
Повече информация за подмярка 6.1 може да видите ТУК.
За въпроси и допълнителна информация 0895 600 000 или info@evroproekt.bg.