До края на септември удължават приема по подмярка 4.1

Приемът на проектни предложения по подмярка 4.1 ще бъде отворен до края на септември, това каза министърът на земеделието проф. д-р Христо Бозуков при представянето на екипа си. Агроминистърът обясни мотивите за решението: „Исканията по отношение на подмярка 4.1 са разнопосочни, но в крайна сметка решихме мярката да бъде продължена така, че да дадем възможност на всички земеделски производители, които желаят, да кандидатстват по нея. Основните аргументи бяха – първо, че периодът в момента е кратък и много производители са заети със земеделски практики, които изискват внимание и нямат възможности да се концентрират и да подготвят проектите. Затова решихме да удължим приема по мярката до края на септември“.

Другата причина е била границата от 36 месеца, което ограничава подаването на проектни предложения от млади и нови фермери. Според министъра това не е голям проблем, защото за младите фермери има и други мерки – 6.1 и 6.2, така че те няма да останат без възможности за подпомагане. „Третият проблем, който поставиха земеделските производители е това, че няма диференциация на бюджетните средства, те са общи по подмярка 4.1. Предполагам, че кандидатите няма да са толкова много, а средствата са значителни, така че ще има финансиране за всички“, каза още проф. Бозуков.

Подмярка 4.2 ще бъде отворена в средата на юли до към края на ноември месец, стана ясно още от думите на министъра.

На срещата, обявена за представяне на новия екип присъстваха само двама зам.-министри – Атанас Добрев, който ще продължи да отговаря за горския сектор и Крум Неделков, който от януари 2020 г. е заместник-декан по учебно-методична дейност на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийския университет в Стара Загора.

Министърът каза, че този път не бърза с кадровите промени, като напомни, че към момента има рокада само в Изпълнителната агенция по горите, където вече встъпи в длъжност Александър Дунчев. Неговият предшественик Мирослав Маринов пък ще оглави Югоизточното държавно предприятие.

Съветници на министъра ще бъдат Явор Гечев, Емил Дърев и Светла Бъчварова.

 

Източник: Агро зона